top of page

WEET JE HOE KERAMISCHE (BISCUIT)TEGELS WORDEN GEMAAKT?

Keramische tegels zijn een revolutionair product dat onlangs de hele vloer- en wandbekleding industrie heeft veranderd. Jaarlijks wordt wereldwijd 20 miljard vierkante meter tegel geproduceerd en in deze video, we gaan precies begrijpen hoe keramische ( koekjes ) tegels worden gemaakt.


Wat is een koek keramische tegel, vragen jullie je misschien af. Het is eigenlijk een tegel voordat het printen, glazuur en bakken klaar is. Dus de basistegel of rauwe tegel wordt technisch gezien hoektegel genoemd. Koek keramische tegels zijn broos en bevatten vocht.


1e stap: de grondstoffen krijgen


Keramische tegels zijn gemaakt van volledig natuurlijke grondstoffen zoals veldspaat, porseleinaarde en talk die afkomstig zijn van steengroeven over de hele wereld. Al deze grondstoffen worden omgezet in poedervorm en vervolgens samen met water gemengd in een enorm roterend onderdeel dat een kogelmolen wordt genoemd. Kogelmolens verpletteren in feite de verschillende grondstoffen en mengen ze met water om de drijfmest te produceren.
2e stap: sproeidrogen van drijfmest


Vervolgens wordt deze drijfmest opgeslagen in ondergrondse opslageenheden en wordt deze continu gedraaid om de consistentie van de drijfmest van de grondstof te verkrijgen. Afhankelijk van de behoefte wordt de drijfmest vervolgens in een sproeidroger gepompt waar het vocht uit de vloeistof verdampt en het uiteindelijke brandstofmengsel in poedervorm wordt verkregen. Spray Dryer is een cilindrische machine die het breedste deel aan de bovenkant is en naarmate de slurry van boven naar beneden gaat, wordt deze omgezet in de poedervorm.
3e stap: Silo Storage


De volgende stap is om deze grondstof met een pers in de tegel om te zetten. De productie van keramische tegels is echter een continu proces en daarom moet alles worden gepland en moet het zeer zorgvuldig verder gaan. Zodra de grondstof uit een sproeidroger is gekomen, komt deze bij de halsbanden die het materiaal naar de opslageenheden transporteren. Deze opslageenheden heten Silos. Nu kunnen er meerdere Silo's in één fabriek zijn, afhankelijk van het type producten of de productiecapaciteit van de fabriek. Ook worden verschillende silo's gebruikt voor verschillende batches van de grondstoffenmengsels. De grondstoffen zitten in deze silo's totdat ze verder moeten gaan naar de volgende stap.4e stap: drukken


Dit is een van de meest kritieke onderdelen van de gehele keramische tegelproductie. De grondstof wordt vanaf het bovenste deel in de pers gevoerd en valt technisch in een bakje of een mal (! ) De mal bestaat uit een naar beneden gericht patroon aan de onderkant en het bovenste deel is effen of met de textuur volgens het type tegeloppervlak. Deze pers oefent een kracht uit op de grondstof volgens de tegelmaat en het type. De typische porseleinen tegelpers zou kracht kunnen uitoefenen tot 50000 kN, maar toch hangt het af van de grootte, holte en de productiecapaciteit van de fabriek. Tegenwoordig zijn hydraulische persen met een krachtcapaciteit tot 160000 kN op de markt verkrijgbaar. Dat is een hele lotta kracht en het zet het grondstof poeder in seconden om in de koek tegels. Sacmi is momenteel een van de beste fabrikanten van hydraulische persen op de markt.


Zo worden keramische tegels gemaakt.6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page