top of page

De rijke geschiedenis van keramische tegels ontrafelen



Keramische tegels, vaak simpelweg 'tegels' genoemd, hebben een lange en illustere geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Deze veelzijdige, duurzame en esthetisch aangename bouwmaterialen worden al eeuwenlang gebruikt om huizen, tempels en openbare ruimtes te versieren. In dit artikel gaan we in op de fascinerende geschiedenis van keramische tegels, van hun oude oorsprong tot de moderne innovaties van bedrijven als TEGELPLUS, met een breed scala aan tegels, waaronder porselein, marmeren look, houten look, stenen look, bakstenen look, metrotegels, mozaïeken en meer.


Oud begin

Keramische tegels hebben hun wortels in oude beschavingen, met de vroegst bekende voorbeelden die teruggaan tot ongeveer 2500 voor Christus in Mesopotamië, het moderne Irak. Deze vroege tegels zijn gemaakt van klei en zongedroogd, een techniek die is geëvolueerd naar de meer geavanceerde schietmethoden die we tegenwoordig gebruiken. Het idee om mooie en functionele oppervlakken van klei te creëren, verspreidde zich snel naar andere regio's, waaronder Egypte en de Indusvallei.



De erfenis van porseleinen tegels

Een van de meest opvallende verbeteringen in de geschiedenis van keramische tegels is de uitvinding van porseleinen tegels. Afkomstig uit China tijdens de Tang-dynastie ( 618-907 AD ), werden porseleinen tegels gewaardeerd om hun voortreffelijke schoonheid en duurzaamheid. Deze tegels zijn gemaakt van een speciaal type klei genaamd kaolien en gebakken bij extreem hoge temperaturen. Het resultaat was een tegel met een glad, glasachtig oppervlak dat zowel waterbestendig als visueel bedwelmend was.


Tegels door TEGELPLUS

Tegenwoordig blijven bedrijven als TEGELPLUS de grenzen verleggen van het ontwerp en de productie van keramische tegels. TEGELPLUS biedt een breed scala aan keramische tegels, waaronder porselein, marmeren uiterlijk, houten uiterlijk, stenen look, bakstenen look, metrotegels, mozaïeken en meer. Hun toewijding aan kwaliteit en innovatie zorgt ervoor dat klanten de perfecte tegel kunnen vinden voor elk project, van traditioneel tot hedendaags.



Goedkope tegel van TEGELPLUS

TEGELPLUS erkent ook het belang van betaalbaarheid als het gaat om keramische tegels. Ze bieden een selectie van kosteneffectieve opties, waardoor tegels van hoge kwaliteit toegankelijk zijn voor een breed scala aan klanten. Goedkope tegels van TEGELPLUS sluiten geen concessies aan de kwaliteit, waardoor huiseigenaren en bedrijven hun ontwerpdoelen kunnen bereiken zonder de bank te breken.


De evolutie van tegelstijlen

Door de eeuwen heen zijn keramische tegelontwerpen geëvolueerd om de smaak en trends van verschillende tijdperken weer te geven. Marmeren tegels, die de elegantie van natuurlijk marmer nabootsen, zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Houten tegels bieden de warmte en textuur van houten vloeren terwijl ze veerkrachtiger en vochtbestendiger zijn. Steenachtige tegels vangen de rustieke charme van natuursteen op, terwijl bakstenen tegels een vintage, industriële esthetiek bieden. Metro tegels, met hun klassieke en tijdloze aantrekkingskracht, zijn een hoofdbestanddeel geworden in keukens en badkamers. Mozaïektegels, gemaakt van kleine stukjes keramiek, glas of steen, zorgen voor ingewikkelde en artistieke ontwerpen.



Tegels in België

België, bekend om zijn rijke architectonische erfgoed, heeft een diepe waardering voor keramische tegels. Door de geschiedenis heen zijn Belgische gebouwen en interieurs versierd met tegels met ingewikkelde patronen, levendige kleuren en verbluffend vakmanschap. Van de vloeren van middeleeuwse kastelen tot de muren van art nouveau-herenhuizen, tegels hebben een onuitwisbare stempel gedrukt op de Belgische architectuur.



De geschiedenis van keramische tegels is een bewijs van menselijke creativiteit en innovatie. Van hun bescheiden begin in oude beschavingen tot de moderne vooruitgang die wordt aangeboden door bedrijven als TEGELPLUS, keramische tegels hebben een lange weg afgelegd. Deze veelzijdige bouwmaterialen blijven een cruciale rol spelen bij het verbeteren van de schoonheid en functionaliteit van onze woonruimtes. Of je nu op zoek bent naar de tijdloze elegantie van marmeren tegels, de warmte van houten tegels of de artistieke flair van mozaïektegels, er is een tegeloptie voor elke stijl en elk budget, zodat u geschiedenis en schoonheid in uw huis of project kunt brengen.


Tegels, Keramische tegels, Porseleinen tegels, Tegelplus, Muurtegels, Vloertegels, Goedkope Tegels in België, Tegels met houtlook, Tegels met steenlook, Tegels met marmerlook, Baksteen Tegels, Metro tegels, Mozaïektegels

bottom of page