top of page

Hoe selecteer je Voegen voor je tegels?

Hoe kies je voegmiddel voor je tegels?


Het voegen van een tegel is een noodzakelijk ingrediënt om de ruimte tussen de tegels op te vullen. Er zijn geen specifieke regels bij het kiezen van een voegmiddel, maar als het niet goed wordt gedaan, kan het een algeheel onaangenaam uiterlijk aan uw ruimte geven. Het is dus erg belangrijk dat u op zijn minst een kort idee heeft van het kiezen van de juiste voeg voor de juiste uitstraling van uw ruimte.


In dit bericht zullen we bij Tegelplus proberen de basisprincipes van voegmiddel te behandelen, zoals wat de verschillende soorten voegmiddel zijn die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn, wat de verschillende beschikbare kleuren zijn en welke kleuren je moet kiezen voor je tegels. Laten we, voordat we daar meer over leren, snel een idee krijgen van wat de specie eigenlijk is.Er zijn momenteel meerdere soorten voegmiddelen op de markt, maar deze kan in grote lijnen worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen:


1. Op cement gebaseerde mortel


Cementgebonden voegmortel is de meer traditionele voegmortel en is al tientallen jaren beschikbaar. Voegmortel op cementbasis is een combinatie van cement, zand en kalk. Het is een zeer fijn materiaal en kan gemakkelijk gebruikt worden voor de ruimtes tussen de tegels.


Op cement gebaseerde voegmortel is zuiniger dan andere soorten voegmiddel. Het is ook gemakkelijk aan te brengen en normaal gesproken zijn alle tegelzetters ermee bekend. Het is ook een goede keuze voor het doe-het-zelf-project. Er is echter een sealer vereist om de op cement gebaseerde mortel aan te brengen om deze te beschermen tegen het verouderingsproces.


2. Op epoxy gebaseerde mortel


Voegmortel op epoxybasis is een relatief nieuw type voegmiddel. Het bevat verschillende ingrediënten, maar voegmiddel op epoxybasis heeft 50% minder wateropname dan de traditionele voegmiddel op cementbasis. Het heeft ook meer sterkte en meer chemische weerstand dan de op cement gebaseerde mortel. Voor de voegmortel op epoxybasis is geen kit vereist. Op epoxy gebaseerde voegmortel zou de ideale keuze zijn voor moderne ruimtes.


Er zijn ook geavanceerde mortel op epoxybasis voor meer chemische en weersbestendigheid voor de commerciële ruimtes in de grote keuken, het laboratorium enz. Waar de temperatuur hoger kan zijn dan de normale ruimtes.


Er zijn ook alles-in-één epoxymortel op de markt verkrijgbaar die duur is, maar goed voor doe-het-zelf projecten waar je het niet hoeft te mengen.
Bij het kiezen van de voeg voor uw tegel houden we normaal gesproken rekening met de drie belangrijkste factoren:


1)Voegkleur

De voegkleur kan worden gekozen volgens de vereisten van het interieur thema en de voorkeur van de eigenaar of de ontwerper. Als u een minimale look wilt creëren, wordt een bijpassende of lichte voegkleur aanbevolen en als u een gedurfde en sterke look wilt creëren, kan een aanvullende of zelfs donkerdere voegkleur worden gekozen.


2)Visueel effect

Het visuele effect van de ruimte kan een beslissende factor zijn bij het kiezen van de voegkleur. Is de ruimte klein of is het een grote en open ruimte? Wordt de tegel op de vloer of de muur gelegd of beide? Wat zijn de andere materialen die in de ruimte worden gebruikt, zoals hout, metaal, hars, enz. Wat is het kleurenpalet van het interieur thema van de ruimte? Al deze factoren spelen een rol bij het kiezen van de juiste voeg voor het creëren van een aangenaam visueel effect met de keramische tegel.


3)Voegafstand

De voegafstand heeft een heel eenvoudige regel. Als je een strakke en moderne look wilt creëren, kies dan voor de smalle afstand en als je een sterkere of meer traditionele uitstraling wilt creëren voor je ruimte, kies dan voor de brede afstand. U kunt dus spelen met zowel de voegkleur als de voegafstand om uw ruimte een unieke en aangename uitstraling te geven.


Wat betreft het kiezen van de kleur voor uw voeg, zijn er enkele meest aanbevolen opties, zoals:


1. Bijpassende kleurvoeg bij uw tegel


Om een ​​meer uniforme look te creëren, kan de voegkleur worden afgestemd op de tegelkleuren. Over het algemeen is dit bij tegels met cementlook de meest gebruikelijke manier om te gaan. Ook bij de marmerlook tegel kan de kleur van de basis van het marmer worden afgestemd op de voegkleur. Dit zorgt voor een meer minimalistische en strakke uitstraling van uw ruimte.2. Gratis kleurvoeg bij uw tegel


Om een ​​meer gewaagde en retro-look te creëren, kunt u een complementaire kleurvoeg kiezen voor uw tegelkleur. Dit kan op beide manieren door een donkere kleur voeg te kiezen op je lichte kleur tegel en vice versa.


Lichtgekleurde voeg met de iets donkerdere tegelkleur zorgt ervoor dat de kleuren in de ruimte opgaan en zorgt voor een minder sterkere uitstraling dan het kiezen van een donkere kleur voegmiddel met de lichte of witte keramische tegel. Bijvoorbeeld als u een iets lichtere toon van beige kleurvoeg kunt gebruiken met uw bruine of eikenkleurige houtlook keramische tegels.


Een donkere kleurvoeg kan een meer dramatische uitstraling aan uw ruimte geven. Het kiezen van een donkergrijze voeg die past bij de nerven van het witte marmer kan een mooie uitstraling geven aan uw badkamer. Donkergekleurde voegmortel is over het algemeen goed voor het gebied met veel verkeer. Op cement gebaseerde voegmortel is over het algemeen een donkere kleurvoeg.


Voor de keramische tegel met patroon geeft de complementaire voegcombinatie een zeer rijke en luxueuze uitstraling aan uw ruimte.


3. Grout voor Metro-keramische tegels


Klassieke keuze zou de witte metrotegel met de zwarte voeg zijn. Het geeft je ruimte een opvallende look en het wordt ook al tientallen jaren in het eigenlijke metrostation gebruikt. De moderne benadering daarvoor zou het gebruik van een grijze kleurvoeg voor het wit zijn. Het creëert nog steeds een patroon vanwege de negatieve ruimte van de donkere tonen in de voeg, maar het is niet zo dramatisch als de zwarte voeg met witte tegels. Je kunt spelen met de vormen van de metrotegel en mozaïek zoals vissenschubben, zeshoeken, enz. en zelfs met het tegelpatroon in de klassieke rechthoekige metrotegel om een ​​unieke en aantrekkelijke uitstraling aan je ruimte te geven.Witte voeg met de witte keramische tegel kan ook gedaan worden om een ​​uniforme look te creëren. Het is bijna onzichtbaar om de voeg te zien als het goed is gedaan, maar wees voorzichtig, want de witte of zelfs lichtgekleurde voeg zal meer onderhoud vragen van de eigenaar van de ruimte.


Je kunt ook creatief aan de slag met kleurrijke voeg op de witte tegel. Het is zelfs een trend om pastelkleurige voegmiddelen te gebruiken die passen bij het visuele effect van de ruimte. Je kunt de kleur van het omringende materiaal kiezen of uit het kleurenpalet van het interieur thema om een ​​patroon met een vleugje kleur te creëren. Metallic en glitter voegmiddelen kunnen ook worden gebruikt voor de creatieve zielen om uw ruimte een één op één miljoen look te geven.


Is kit nodig na het voegen van de tegel?


Het is noodzakelijk als u een op cement gebaseerde voeg gebruikt, maar niet vereist voor de op epoxy gebaseerde voeg of alles in één voeg.


Dat is allemaal van onze kant en we hopen dat dit bericht je heeft geholpen om het idee te krijgen om de beste voeg voor je tegelproject te kiezen. Als je meer hulp van onze kant nodig hebt, aarzel dan niet om ons een e-mail te sturen of ons te bellen op +32484417414.Comments


bottom of page